KURUMSAL

Türk Tatlı Endüstrisinin köşe taşı PASTAT’ın masal gibi tarihçesi

Pastat’ın öyküsü; Artvin’in Yusufeli kazasında 1927 yılında doğan Yaşar TOPÇU’nun ilkokulu bitirdiği sıralarda anne ve babasını hastalıktan kaybettikten sonra daha küçük bir çocukken yoksulluğundan ve çaresizliğinden kaçarak 1938-40 yıllarında taşı toprağı altın İstanbul’a gelip maceraya atılmasıyla başlar…
Gelir gelmez Tarlabaşı’nda Arnavut asıllı Şahabettin ustanın sahibi olduğu GÜL muhallebicisine çırak olarak girer. Yaşar Topçu burada mutfakta bulaşık yıkayarak, yatacak yer karşılığı ve küçük bir haftalıkla işe başladıktan sonra, Ufak yaşta öyle bir saygı ve sevgiyle çalışır ki Şahabettin usta onu evlat bilir.
Askere kadar Şahabettin ustanın GÜL muhallebicisinde çalışmaya belli aralıklarla devam eden Yaşar TOPÇU askerden sonra kardeşiyle beraber Yeşil Artvin adıyla yine Tarlabaşı’nda dükkan açar. Bu arada evlenmiştir, ama işler istedikleri gibi iyi gitmemektedir. Kul sıkışmayınca Hızır yetişmez misali, o günlerde eski ustaları Şahabettin usta artık yaşlandığını dükkanı yürütmekte zorluk çektiğini,  İki kardeşe Yaşar Topçu ve Dursun Toçuya dükkanını devir etmek istediğini söyler.
1955 yılında iki kardeş dükkanı devir alıp, Yeşil Artvin adıyla yine muhallebici olarak çalışmaya başlarlar. 1957 yılında Yaşar Topçu’nun 4’üncü çocuğu Abdullah Topçu dünyaya gelir.1980 yılına kadar Yaşar Topçu, geçirdiği talihsiz bir trafik kazasında hayatını kaybedene kadar, aynı dükkânda hayatına devam eder.
Yaşar Topçu’nun vefatından sonra, liderini ve eski güzel günlerini de kaybetmiş olan Tarlabaşı Yeşil Artvin muhallebicisi kapanır.
4 yıl sonra 1984 yılında Yaşar Topçu’nun oğlu Abdullah Topçu ve Yaşar Topçu’nun damadı Yılmaz Kılınç baba mesleklerini yaşatmaya çalışarak Kocamustafapaşa Küçükhamam’da Şahlan Muhallebi adıyla sütlü tatlı ve yoğurt imalatı kurarlar.
Açtıkları Şahlan Muhallebi dükkânında işleri iyi gitmektedir, tüm semtin en çok sevilen tatlıcısı olmuşlardır. İki ortak bu sevilen ve tutulan ürünlerini başkalarına da tattırmak maksadıyla İstanbul çapında toptan tatlı satmaya başlarlar. Bu şekilde aslında PASTAT’ın temelindeki büyüme ve seri üretim ve dağıtım mantığının oluşumu başlar.
O yıllarda özellikle tavuk göğsü ve kazandibi tatlısıyla ciddi bir satış grafiği yakalarlar. Ardından dükkânları yetmemeye başlar ve ikinci dükkânlarını Şehremini’ye açarlar.
1992 yılında damat Yılmaz Kılınç’ın oğlu 21 yaşında olan Murat KILINÇ babası ve dayısı Abdullah Topçu’yla beraber 3. Kuşak olarak çalışmaya başlar. Murat KILINÇ 1997 yılında büyüklerinin talebi üzerine işin başına tek yetkili olarak geçer.
Murat KILINÇ, 2004 yılında bir atılımla satış dükkanlarını kapatıp Topkapı Davutpaşa’da daha büyük bir imalathane kurarak, ürün çeşitlerine profiterol ve hamur tatlısı çeşitlerini ilave edip, yoğurt imalatını bırakır ve iş yeri ismini de PASTAT olarak değiştirip, PASTAT’ı  bu günlere başarıyla getirir.
PASTAT, artan satış rakamları ve toptan sütlü tatlı piyasasının ulusal market reyonlarında yer bulmasıyla Türkiye ölçeğinde ulusal tatlı markası haline gelir.
PASTAT şu anda faaliyette bulunduğu 3000m2 kapalı alanı bulunan, zamanın tüm ihtiyaçları düşünülerek yapılmış alt yapısı eksiksiz sadece sütlü tatlı ve ekmek kadayıfı üretimi yaptığı tesisine Taner Şenkardeş’in ortaklığa katılmasıyla da kavuşmuş olur.
 
Bir Sorunuz mu var?
+90 212 551 50 51
© 2016 Tüm Hakları Saklıdır. www.pastattatli.comCreamChocco